torstai 4. syyskuuta 2014

Harjoittelua

Aamuaurinkoa ja oransseja kukkia puussa! 
Olin tänään ward roundseissa, alkaa käydä vähän raskaaksi kun tuolla on kauhea meteli osastolla ja jokanen haluaa koko ajan tulla juttelemaan jos on potilaiden keskuudessa :D Otin jopa tänään ääninäytteen, kun yks
vähä paukutteli ovia ja huuteli, oisinpa nörö ja saisin sen tänne jotenki :D Kirjottelen nyt suurimmaksi osaksi harjottelussa ilmi tulleita juttuja, kun ei tää vapaa-aikaa kauheasti eroa toisistaan. Paitsi et tänään ku sain suostuteltua Elinan lenkille, saimmekin jäätävän vesisateen niskaamme, tihkutti ennen sitä ja sen jälkeen, mut meijän ajotus oli mahtava. Nyt lenkkarit ja ainoat verkkarit ovat aivan litimärkiä ja täällä kestää kuivua 2 päivää pyykitki :D. JES what a feeling ;D



Suomessa tietokoneet, täällä tällästä xD
Kuvassa näkyy potilaspapereita, eli noissa värikkäissä kansioissa on potilaan kaikki paperit. Sitten ne ovat luokiteltu firm 1 ja 2. Oisko ollu et firm 1 potilaat haastatellaan ma ja pe ja firm 2 potilaat ti to. Tosi looginen järjestelmä oli, jep :D. Kansiot ja niiden sisällä olevat paperit kiinnitetään nauhalla. En yhtään ihmettele miks papereita häviksissä joka päivä. Nyt kun on alkanut ymmärtää aamurapsasta jo enemmän, niin huomaa et joka kerta jonkun potilaan nimi ei tule, ja silti näet sen heti rapsan jälkeen yms.
Täällä on vissiin henkilökunnan keskuudessa jotain kränää, ja ymmärsin et opiskelijat sekoittaa tätä pakkaa :D mut sen jälkeen kieli vaihtuikin swahiliksi kun students oli mainittu pari kertaa..
Kun päästettiin potilaat taas pihalle, yks mies tuli esittelemään että hänellä on neula taskussaan! Pienen järkytyksen jälkeen tajusin vain ottaa neulan ja lähteä kävelemään. Onneksi neula oli suojakotelossaan ja vielä jopa muovissa, joka kylläkin oli auki. Kun vein neulan hoitajalle ja kerroin että potilaalla oli tämä ni ei ollu paljon moksiskaan. Olisi kiva tietää kuinka paljon osastolla on sattunut kaikenlaista, että satuttaako potilaat usein toisiaan tai itseään.



Meitä mietityttää ihan hirveästi se, että täällä on melkein joka kolmannella potilaalla raajaturvotusta. Suurimmalla osalla oikeassa kädessä. Miksi? apuaa.. Ja viime viikolla oli vain yhdellä, joten joku juttu on kyseessä.. Lääkäri tänään kierrolla vaan pisti merkille, että on turvotusta, muttei tehnyt asian tutkimiseksi tai hoitamiseksi mitään. Ihmetystä ja hieman jopa ärsytystä herättää se, että oikeasti näitä mielenterveyspotilaita ei hoideta muuta kuin lääkkeillä pääsääntöisesti. Itsellä kun on kuitenkin jäänyt sellainen tunne koulusta, että kaikella muulla on mielenterveydessä melkeimpä suurempi merkitys kuin lääkkeillä. Ja sitten tähän lisäksi jokaiselle potilaalle määrätään melkein sama määrä samoja lääkkeitä. Olanzapineä 10mg ja jotain t:llä alkavaa 200mg. Joka ikiselle. Joillekkin voidaan määrätä jotain lisäksi, mutta noilla kahdella lääkäri "hoitaa" täällä. Turhauttavaa.

Lääkärinkierrolla ei kunnioiteta mitään potilaan yksityisyyttä. Uusi potilas kutsutaan huoneeseen jo silloin, vaikka edellisen potilaan asioista vielä jutellaan ja kirjataan. Eikä potilailta kysytä mitään, että onko ookoo että opiskelijoita näin paljon. Meitä oli esim tänään 14 yhteensä huoneessa mukaan lukien lääkäri, sosiaalityöntekijät yms. Kyllä mua ainakin ahdistaisi, että 14 tuijottaa vaan mua ja syynäilee mun mielentiloja.

Eldoret hotdog :D en tiiä miks otin ees kuvan eikä
liity tekstiinkään hahaha :DD
Yksi kanssa mielenkiintoinen juttu oli, kun yksi melko uusi potilas jolla epäillään skitsofreniaa ja jopa mä ymmärrän että potilaalla on hallusinaatioita yms vaikkakin swahiliksi, niin lääkäri heitti haastatellessa potilasta että voihan tä ihan malariaakin olla! :DD en siis tutkinut asiaa tarkemmin, mut vissiin se voi sit aiheuttaa psykoottisia oireita, mutta että noin vahvoja. Toivottavasti en saa malariaa ja joudu ite tonne!! :D

Olin tänään sellaisen mieshoitajan kanssa tossa lääkärinkierrossa ja hän oli kovin kiinnostunut meidän kulttuurista, mutta etenkin meidän uskonnosta. Sain sitten siinä selitellä aika kauankin, että joo kyllä me ollaan kristittyjä mut ei me vaan tuoda uskontoa niin ilmiselvästi esille. Kysymykset olivat tälläsiä; kuinka usein käyt kirkossa? Kuinka usein rukoilet? Et sä sitten taivaaseen pääse?! Tehän eurooppalaiset toitte kristinuskon tänne Afrikkaan ja nyt te ootte hylkäämässä sitä? Oli siis tosiaan vähän selittämistä ja vissiinki sit huonolla menestyksellä :D. Myös väkilukumme herätti hämmästystä. Ettekö te rakastele? Miten teitä on niin vähän? Teettekö koko ajan abortteja? Jepjep.. :D. Oli tosiaan tällästä kulttuurien kohtaamista tänään, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Hän kutsui meidät kotiinsa ja asuu jossai 50km päässä jossai kylässä, et mä tosiaan kyl haluan mennä kattomaan!

 Eipä sitä Milliwä näkynyt tänäänkään.. Cornelius soitti illalla ja sanoi taas näistä student passeista, että huomen haettais ne, mutta mun pitäis muistuttaa häntä aamulla. Saa nähdä myös pitääkö opiskelijapoikamme lupauksestaan kiinni. Lupas meinaan, että perjantaina näyttää kaikkea täällä. Ollaan myös suunniteltu jos käytäis Rift Valleyssä, en ees tiiä mitä siel o :D kenialaiset juoksee siellä kun se on korkeella ni siks ne on niin hyviä :D. Pieni ongelma vaan, miten pääsemme sinne.

Iltareeni taas tehty, huh jerkut sai kyytiä, kiitos Miian! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti