torstai 13. marraskuuta 2014

Eroavaisuudet&Vinkkejä seuraaville

Täällä on netti temppuillu taas! Piti julkaista tämä postaus jo pari päivää sitten! Ja pahoittelut nyt en jaksanut ladata kuvia! Vie sen 3 tuntia....

Päätin nyt kirjoittaa tälläisen postauksen, vaikka näitä eroavaisuuksia ja kulttuurieroja/shokkeja on pitkin matkaa tässä tullut esille. Sitä paitsi saan tästä koko blogista 3opintopistettä, joten tässä vähän kulttuurieroja/shokkeja ja vinkkejä tuleville Keniaan haluaville! :)

-Liikenne:
Niin kuin voi varmasti kuvitella se on aivan erilaista :D Suurin asia mikä on erilailla ja joka ihmetyttää mua, että miten nää selviytyy ilman liikennevaloja! Yhdessä risteyksessä on täällä Eldoretissä, mutta ne eivät ole ikinä päällä :D. Toinen suuri ero on, ettei täällä ole suojateitä ja jos on niillä ei ole mitään merkitystä. Tähän kaikkeen tietty se lisänä ettei ole nopeusrajoituksia, ihmiset matkustavat missä lie, hyppäävät matatuihin(minibusseihin) lennosta, jää lennosta, ei käytetä kypäriä, ei käytetä autonvaloja, ajetaan kännissä yms yms. Ja tosiaan täällä on vasemmanpuoleinen liikenne.

-Taksit:
Edelliseen liittyen. Taksikulttuuri on myös melkoisen erikoista. Täällä ei ole mitään yhteistä "taksikeskusta" ja autojen katolla ei ehkä ole edes taksimerkkiä, joten melkeimpä kuka vain tietääkseni, joka omistaa auton voi olla taksikuski. Hinta määräytyy matkan perusteella, ei ajan, ja alle 2 eurolla ollaan aina päästy! :D "Takseina" ei ole ainoastaan autoja, löytyy myös moottoripyöriä(kutsutaan pikipikeiksi), joissa matkustusmäärällä ei ole rajoja. Rajuin minkä näin oli viisi ihmistä kyydissä! Niillä on kyllä niin leppoista ja halpaa matkustaa! :D Sitten on vielä polkupyöriä, jotka toimivat myöskin "takseina". Parhainta näissä moottoripyörä- ja polkupyörätakseissa on niiden koristelut! Harmittaa kun en oo saanu kuvaa näistä polkupyöristä, mutta takaritsalle on rakennettu kunnon istuin! Hard work sanon mä!

-Läheisyys, sosiaalisuus:
Sanomattakin selvää, että yhtä sisäänpäinkääntynyttä toista kulttuuria et löydä muualta maailmasta kuin rakkahasta Suomen maastamme. Ja mehän rakastamme sitä omaa etäisyyttämme! Välillä sitä oikein säihkähtää, että miksi toi mulle puhuu ja miks toi koskettaa mua. Täällä kuitenkin oon myös tajunnut tän sosiaalisuuden ja läheisyyden ilon. Ihmiset välittävät. En väitä ettei Suomessa, mutta varmasti aion halata mun rakkaita vähän enemmän ja kysellä kuulumisia enemmän!

-Aikakäsite, lupausten toteuttaminen:
Tää liittyy myös seuraavaan kohtaan, mutta siis täällä kaikki ovat myöhässä aina. Esimerkiksi kun työpäivämme alkaa 7.30, niin ihmiset valuvat pikkuhiljaa osastolle ja viimeinen voi olla vaikka 8.20 paikalla ja eipä silloinkaan edes todeta, että oli myöhässä. Nyt tästä aikakäsityksestä on tullut vähän jopa läppä, että kun sovitaan jokin aika niin sanotaan, että "15 minuutin kuluttua vai 15 minuutin kuluttua Kenian aikaa?". Toi pieni kettuilu saa yleensä ihmiset tulemaan melkein sovittuun aikaan. Pelkäänpä vaan että tää jää mulle päälle :D.
Lupausten toteuttaminen kuuluu ehkä kans tuohon sosiaalisuuteen, eli kait se on vähän tätä small talkia. Kutsutaan kylään, luvataan soittaa, luvataan tehdä jotain yhdessä yms, ja mitään ei koskaan kuulu :D

-Hakuna matata -elämänasenne, "Afrikassa ei kiire minnekkään", hidas kävely:
Tämä on mun motto. Oon jopa ajatellu tatskata sen, niin mahtava se vain on. Suomeksi "ei huolia/murheita, ei ongelmia". Haasteisiin suhtaudutaan siis niin, että elämä voittaa!
Tämä Afrikassa ei kiire mihinkään ja hidas kävely kuuluvat yhteen. Ihmiset kävelevät siis melkein aina matelemalla ja kun kysyy miksi kävelette noin hitaasti, niin vastaus on aina sama " Ei Afrikassa ole kiire". Mun mielestä tämä on aivan ihana sanonta kanssa. Ei ne asiat siitä paremmaksi muutu jos stressaa ja kiirehtii turhaan. Toisaalta se löntystäminen on kyllä niin rasittavaa joskus, koska täällä on niin paljon ihmisiä, että on ruuhkaa ja joutuu puikkelehtimaan :D

-Avioliitto, Pettämiskulttuuri:
Täällä on ymmärtääkseni vielä aika paljon järjestettyjä avioliittoja, tai ainakin että raha ratkaisee eikä rakkaus. Masai Mara kylässä mun hinta ois ollu kymmenen lehmää mun perheele, ha pistäiskö elämän ranttaliks! Koko ajan kai rakkausavioliittoihin ollaan menossa, mutta paaaljon tarvitsee muuttua ennen sitä. Tällä hetkellä tilanne on aika patti. Miehet ajattelevat niin vanhanaikasesti vielä, mitkä ovat naisen työt yms. Samalla naiset, jotka pärjäävät omillaan eivät tarvitse miestä muuta kuin lisääntymiseen. Tähän kun vielä lisää sen kulttuurin, että miehet "saavat" pettää, siis että naisella ei ole mitään sanavaltaa eikä pysty jättämään miestä, koska muuten lapset otetaan pois ja ei ole rahaa. Jos taas nainen pettää, niin mies lähtee lätkimään heti. Järkyttävän epäreilua ja toivon tosissaan, että pikkuhiljaa kulttuuri muuttuisi siihen, että kaikki tasa-arvoisia ja rakkaus voittaa! :)

-Ruoka:
Täällä syödään siis paljon! Annoskoot ovat aivan järkyttävän kokoisia, eikä se lautasmalli oikein vastaa meidän käsitystä. Nimimerkillä ikävä raikasta salaattia! Ruokailurytmikin on yli kuuden tunnin välein! Lounasaika on siinä 13-14! Joten jos oon täällä laihtunut, se ei ole johtunut siitä ettei ois ollu ruokaa vaan siitä, että noi mun vaihtokaverit syövät niin paljon vähemmän! :DD

-Loukkaantumisherkkyys:
Täällä tarjotaan joka paikassa ruokaa ja juomaa ja jos kieltäydyt, niin loukkaannutaan. Esim täällä juodaan paljon teetä, mutta sitä kutsutaan chai -teeksi ja se siis tehdään maitoon ja lisäksi laitetaan paljon sokeria! Nyt oon jo hieman tottunut makuun, aluksi oli aivan järkyttävää :D Vaikka teen ystävä oonkin. Mutta monet silmänpyörittelyt on joutunut kattelemaan, kun on sanonut ettei me juua teetä maitoon tehtynä, että ei kiitos. Ja siis aina kun kieltäydyt, ei epäillä kysyä miksi.

-Aktiivisuuskulttuuri:
Oon tästäkin kirjoittanut aikaisemmin, eli tässä sen vielä näkee kun teknologiaa ei ole joka paikassa, tai siihen ei ole varaa niin ihmiset ovat toistensa kanssa ja menevät pelailemaan eri pallopelejä! Tätä kaipaisin niin paljon enemmän! En tiiä oonko vaan "liian vanha", koska kyllä mekin oltiin nuorempana aina jossai pihalla, vai onko tosiaan teknologia jyrännyt näin kovin.

-Uskonnollisuus:
Tämäkin on tullut esille aiemmin. Eli täällä kaikki melkein uskovat tai siis en oo kohdannu yhtäkään, joka olisi sanonut ettei usko. Tämä on myös yksi asia, joka otetaan loukkaavasti, kun kerrot että noh en ole noin uskonnollinen. Vastaukseksi saatiin kerran jopa, että tehän toitte kristinuskon Afrikkaan ja nyt te väitätte ettette enää usko siihen! Kuulemma helpommalla selviit, että kerrot olevasi vaikka ortodoksi.

-Ei tietoa Suomesta, miten me pärjätään talvella?!:
Tämäkin on aika stereotypia, ettei maailmalla ikinä tiedetä missä ja mikä Suomi, suomenkieli?? Ja aina kysytään, että eikö siellä ole kylmä että miten me selviydytään talvella. Olemmeko ollenkaan ulkona, miten kuljemme töihin, onko talomme lämmitetyt? Ainakin mulla on ollu hauskaa kuunnellessa näitä ennakkoluuloja :D

-Puhelimen käyttö töissä:
Täällä ei oteta mitenkään loukkauksena pitää puhelinta äännellisenä ja jopa vastata siihen kesken esim. terapian. Toivon tosissaan, että pääsen tästä eroon :D

-Opiskelumotivaatio:
Tämä oli mun yksi oivallus kerran. Kenia on alkanut satsaamaan opiskeluun ja täällä jos pääset kouluun, sun todella täytyy opiskella, se on ainut toivo sun tulevaisuudesta. Näillä opiskelijoilla ja henkilökunnalla on siis aivan järkyttävä tietämys kaikista sairauksista yms. Harmi vaan, että vaikka on tietoa ei kuitenkaan tehdä asioita oikein..

Tässä "muutamia" kulttuurillisia eroja ja varmasti löytyisi paljonkin lisää! Keniaan haluaville seuraaville vaihto-opiskelijoille suosittelen lämpimästi!! Aivan uskomaton kokemus on ollut. Varautua tarvitsee siihen, että ei opi samanlailla kuin Suomessa ja miettiä tarkkaan, minkä harjoittelun tulisi tekemään :) Jos haluaa tosissaan lähteä tänne ni saa ottaa muhun yhteyttä!

Asioita, joita olisin tehnyt toisin tai olisi ollut kiva tietää:
- Ottaa swahili tunteja ja ottaa mukaan ammattisanastosanakirja! Vaikkakin täällä puhutaan englantia, niin ihmiset monesti sekoittavat kahta kieltä ja lopputulos on vain englantia puhuvalle sekava :D

-Hoitaa asunnot ynnä muut Ann Warien kautta! Tätä ei tietysti me voitu tietää etukäteen, mutta jos haluat tänne niin häneen yhteys :) Hoitaa hyvän asunnon, harjoittelun ja oikeasti välittää! Ja niin tosiaan vaikkakin Mathews Housessa ei ollut niin valittamista, täydellinen sijainti, niin kyllä tämä Professori Sang guesthouse on mahtava!

-Jos tulet luokkakaverien kanssa, menkää eri osastoille älkääkä kulkeko yhdessä! Se on vaan niin helppoa sortua puhumaan suomea ja oppiminen kärsii, eikä pääse niin hyvin henkilökuntaan mukaan.

Siinä suurimmat erot ja mitä tekisin toisin! Kaiken kaikkiaan olen järkyttävän kiitollinen ja onnellinen tästä kokemuksesta, musta tuntuu et oon kasvanu ihmisenä ihan hirveästi! Tottakai siihen liittyvät henkilökohtaiset asiat, että selviydyin täällä pappan menettämisestä ja erosta.

Harjottelu loppui tänään! Wuhuuu!! Kirjoitan tästä viikosta seuraavaan tekstiin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti